• ۱۸ خرداد ۱۳۹۳

    کنترل سندرم تخمدان پلی کیستیک با برنامه غذایی صحیح

    به گزارش سلامت نیوز به نقل از روابط عمومی پژوهشگاه فناوریهای نوین علوم زیستی جهاددانشگاهی ابن سینا، دکتر لادن گیاهی،با بیان اینکه حدود 50 تا 70 درصد از مبتلایان به سندرم تخمدان پلی کیستیک، چاق هستند گفت: «به علاوه مقاومت به انسولین، هیپرانسولینمی، دیابت نوع دو، اختلال چربی های خون و فشارخون بالا به همراه افزایش وزن، از نشانه های مهم این سندرم هستند و تنها 5 تا 10 درصد کاهش وزن می تواند تأثیر چشمگیری بر کنترل علائم این بیماری داشته باشد.» این متخصص تغذیه ادامه داد:« مصرف بدون کنترل و بیش از حد منابع کربوهیدرات ها (انواع نان های سفید، بیسکوئیت، شیرینی و برنج سفید) بدون احساس سیری کامل از شکایت های شایع زنان مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک است. بالا رفتن ناگهانی و شدید هورمون انسولین باعث ذخیره چربی در سلولها می شود بنابراین پائین نگه داشتن سطح انسولین می تواند به کاهش وزن تدریجی و بهبود نشانه های این بیماری کمک کند.» وی با توصیه به مبتلایان به این بیماری، مبنی بر اینکه هرگز به فکر حذف کامل منابع غذایی کربوهیدراتی از برنامه غذایی خود نباشید تاکید کرد: «انرژی پایه مورد نیاز بدن فرد مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک نیز باید مانند سایر افراد از کربوهیدرات ها تأمین شود، اما نکته مهم، نوع، مقدار و ترکیب کربوهیدرات های دریافتی است. استفاده از رژیم های پر پروتئین و کم کربوهیدرات در مبتلایان به این سندرم به هیچ وجه توصیه نمی شود.» دکتر گیاهی خاطرنشان کرد: «مبتلایان به این بیماری نباید کمتر از 3 ساعت بین وعده های اصلی غذا و میان وعده ها فاصله بگذارند و هرگز وعده شام را به طور کامل حذف نکنند.» . وی جایگزین نمودن سبزیجات نشاسته ای را با سبزیجات غیر نشاسته ای و استفاده از نان و ماکارونی سبوسدار را در رژیم غذایی مبتلایان به این سندرم مفید دانست و افزود: « استفاده از میوه های تازه یا یخ زده به جای آب میوه های صنعتی و مصرف غلات بدون شکر و حاوی فیبر بالا در وعده صبحانه برای مبتلایان به این بیماری مفید است.» این عضو تیم تخصصی مرکز فوق تخصصی ابن سینا با عنوان این که بهتر است مبتلایان به این بیماری وعده های اصلی غذا را کوچک کرده و به ازای آن از میان وعده هایی چون سالاد سبزیجات با حبوبات، ماست کم چرب ،گردو و... استفاده کنند افزود: «درج عبارت های بدون قند و بدون چربی بر محصولات غذایی دلیل مناسب بودن آنها برای مصرف نیست، همچنین نوع چربی و روغن دریافتی نیز در مبتلایان به این بیماری بسیار مهم است.» وی در پایان تصریح کرد: «مشاوره تغذیه با درنظرگرفتن الگو و عادات غذایی فردی به تنظیم برنامه متعادل و متنوع غذایی در این افراد و در نتیجه ارتقاء کیفیت زندگی آنان می تواند کمک کند.» لازم به ذکر است که سندرم تخمدان پلی کیستیک یکی از مهم ترین دلایل ناباروری خانم ها به شمار می آید که در 6 تا 10 درصد از دختران و زنان در دوران بارداری مشاهده می شود. این اختلال می تواند از زمان بلوغ آغاز شود، اما غالبا در دوره جوانی مشاهده می شود و علت اصلی بروز این بیماری مشخص نیست و درمان قطعی شناخته شده ای نیز برای آن وجود ندارد، اما با اصلاح شیوه زندگی به ویژه کنترل تغذیه و برخی درمان های دارویی می توان این وضعیت را کنترل کرد.